Vi mår bra av nordisk mat

En ny svensk undersökning visar att nordisk kosthållning är minst lika bra som den populära medelhavskosten.

Exempel på nordisk mat i undersökningen
•Till frukost fick de korngröt eller havrekligröt och rågbröd med makrill eller kalkon.
•Till lunch och middag åt de t ex mathavre eller matkorn med kyckling, lax eller makrill.
•Mellanmålen bestod av äpplen, päron, plommon, blåbär och nötter, plus en speciell fiberskorpa med högt innehåll av den lösliga fibern betaglukan.

För oss som bor i Norden är vår egen mat den bästa för oss. Det visar en undersökning som gjorts av en industridoktorand vid Uppsala universitet. Hon undersökte 88 personer med måttligt höjda kolesterolvärden och måttlig övervikt. Personerna fick äta typisk mat från Norden under sex veckor. Reslutatet visade att det onda kolesterolet sänktes med runt 21 procent och att dieten kan ge stora effekter på blodtrycket. Studien ledde dessutom till att flera av deltagarna gick ner i vikt, trots att det inte var syftet. 

Det här är mat som vi har ätit i generationer i Norden. Det kan tänkas att vi också är genetiskt anpassade för den. Vårt fett är ett bra fett – Det känns bra att den svenska husmanskosten verkligen är ett riktigt hälsosamt kostalternativ. Livsmedel som användes i undersökningen var t ex fet fisk som lax, strömming och sill, fullkornsprodukter baserade på havre och korn, samt baljväxter såsom gula och gröna ärtor och bruna bönor, frukt, bär, rotsaker och grönsaker. Typiska nordiska kryddor är dill, pepparrot, senap, fänkål och kummin.

Det finns paralleller till medelhavskosten, exempelvis när det gäller fettkvalitet. Vår nordiska rapsolja innehåller minst lika nyttigt fett som olivolja. Våra feta fiskar som lax och strömming innehåller stora mängder hälsosamma fettsyror. Så lyssna inte på alla slags dieter och fixidéer som media försöker pracka på oss. Vi nordbor mår som bäst av att äta närproducerad mat, så som våra förfäder gjort i generationers generationer.

Kommentarer
Postat av: Rallmand

Tidningar och myndigheter har en okifobisk syn på svensk mat. Rapsolja fisk, böner, rotfrukter, kött och självplockade bär var det som serverades av mormor. En matkunskap jag själv lärt mina barn.

Trevlig blogg annars. Den nationella rörelsen behöver fler starka kvinnor.Den här bloggen visar att ni finns

2010-10-20 @ 21:21:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0