Det goda kontra det onda

Sedan många år tillbaka i Sverige har den religiösa biten varit en stor och viktig del i skolan. Den har också genomsyrat mycket av den undervisning som har bedrivits i alla olika ämnesområden. Både min mormor och min gammelmormor har berättat om en tid där kristna värderingar var en central del i skolan och om att undervisningen oftast hade en religiös underton. Där det också tydligt förklarades att det fanns en tydlig uppdelning i vad som är ont och vad som är gott, där man hade något att sträva efter vad det gäller ideal och tro.

Då vill man gärna tycka och tro att det är något positivt i att skolan idag säger sig vara religiöst obunden, och att man i undervisningen inte får uppmuntra en speciell religion eller livsåskådning. Men är det verkligen så?

Om vi bortser från det faktum att skolorna har mångkulturella temaveckor eller att man har bönestunder i klassrummet där man låter barnen falla på knä mot Mecka, så finns det faktiskt en ännu större problematik i skolan idag. Men också i samhället i övrigt. Religionen lever kvar, den har bara antagit en helt ny skepnad.

Jag vill mena att kristendomens syn på gott och ont, himmel och helvete, har moderniserats och blivit i en ateistisk tappning. Se bara på hur verkligheten ser ut och hur man faktiskt uppdelar människor i olika kategorier. Den indoktrineringen påbörjas i väldigt tidig ålder, redan när man går i småskolan. Man får lära sig att man är en dålig människa om man inte förlåter, även om man blivit väldigt illa behandlad. Man har temaveckor i tolerans och acceptans. För att tillhöra de goda så måste man vilja hjälpa hela världen, inte gräva där man står.

Vi får lära oss tidigt att det mest ondskefulla man kan vara idag är invandringskritisk, kritisk till historieskrivningen eller nationalist. Att vara god handlar om att ta emot människor med stora och öppna famnen, oavsett konsekvenserna av det. Att vara god är att nicka och le utan att ifrågasätta skolundervisningen eller den propaganda vi matas med varje dag av media och av makten. Problemet är också att i den här uppdelningen av människor som onda och goda gör att allt är uppdelat i svart och i vitt utan en grågradig skala. Synsättet är att det inte finns något som helst gott i den som anses vara ond, och vice versa.

Religion har i vissa fall varit ett sätt att hålla människor i schack och i sitt hårda grepp. Jag vill mena att det är på exakt samma sätt idag - Bara att den antagit en skrämmande och opåtaglig skepnad.

Kommentarer
Postat av: Abc

Jag tror din grund är felaktig. Det är inte religionen som har blivit något annat, utan det korrekta som blivit religion.Chesterton sade att "Världen är full av kristna värden som löpt amok."

2010-11-15 @ 21:43:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0