DO - Den dränerande ombudsmannen

Diskrimineringsombudsmannen är en statlig myndighet som säger sig arbeta mot diskriminering, och för allas lika rättigheter och möjligheter. Detta säger sig myndigheten göra genom att se till att diskrimineringslagen följs. Den lagen förbjuder diskriminering som har samband med kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Den statliga myndigheten, DO, bildades den 1 januari 2009 genom att de fyra dåvarande ombudsmännen mot diskriminering slogs ihop. Regeringen är det organ som utser chefen för myndigheten, som i sin tur kallas diskrimineringsombudsman. Den utsedda chefen för myndigheten och diskrimineringsombudsman är en kvinna vid namn Katri Linna. Men vad gör egentligen diskrimineringsombudsmannen, både i egenskap av statlig myndighet och i egenskap av den kvinnlige ombudsmannen?

En förutsättning för att få hjälp av DO är att du ska känna dig kränkt. Ett ord som blivit extremt urvattnat under de senaste åren. Människor känner sig kränkta i tid och otid, angående allt från att grannen dragit över en kvart på tvättiden till att konditoribiträdet har negerbollar till försäljning. Lättkränktheten och närheten till tårar finns där bland var och varannan, men det är av någon anledning speciellt utbrett bland dem som kan dra fördel av att blivit kränkta. För självklart finns det tydliga gränser om vem som kan bli kränkt och inte – en skillnad som DO bestämmer. I regel ska du uppfylla vissa kriterier för att du ska uppfattas som ett föremål för diskriminering. Minst ett av kriterierna nedan bör vara uppfyllt, men ju fler desto lättare att få hjälp från DO:

- Du är kvinna.
- Du tror att du är kvinna.
- Du ser ut som en kvinna.
- Du har ett icke-nordiskt utseende, ju mörkare hy och hår desto bättre.
- Du tror på något som strider mot svensk kultur eller svenska seder.
- Du är handikappad.
- Du vill ha sex med personer som är av samma kön som dig själv.

Är du man, har ett nordiskt utseende, vill främja svensk kultur och svenska seder, är normalfungerande mentalt och fysiskt SAMT föredrar sexuellt umgänge med kvinnor, så är det enligt DO som så att du omöjligen skulle kunna vara ett föremål för kränkning eller att själv känna dig kränkt. DO måste verkligen vara Sveriges, om inte världens, märkligaste myndighet!

Ett exempel på inkompetensen hos DO:
I början av 2009 anmälde en kvinna att Stockholm stad hotade att stänga av henne från sin barnskötarutbildning om hon inte tog av sig sin heltäckande slöja. Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna har sedan dess tänkt så det knakat. Hon har tagit så lång tid på sig att justitieombudsmannen nu till slut rytit till och kritiserat myndigheten. Det skedde bara för ett par veckor sedan och tog eventuellt skruv, för i går fattade till slut Katri Linna sitt beslut. Men, den som trodde att den exceptionella handläggningstiden åtminstone skulle leda till ett väl underbyggt och vägledande beslut, blir besviken. DO konstaterar att kommunens beslut strider mot lagen. Men hon tänker inte släpa Stockholm inför rätta, eftersom hon inte är säker på att agerandet skulle uppfattas som diskriminering. Det här innebär dels att skolorna inte får den juridiska vägledning som de efterlyst, dels att beslutet inte går att överklaga.
Sammanfattningsvis - Linnas slutsatser betyder i praktiken ingenting!

Under förra året var kritiken så hård mot den chef som utsetts av regeringen, att tidningen Chef utsåg Katri Linna till Sveriges sämsta chef. Något som också många anställda på DO kan vittna om. Långa handläggningstider, otydlighet, inkonsekvens, projekt som aldrig blir klara och rapporter som skrivits om hur många gånger som helst. De som har avtalad tid med henne får finna sig i att det snarare är ett undantag än en regel att hon är i tid. Vid ett tillfälle kallade hon en sjukskriven medarbetare till ett möte som hon sedan själv kom 45 minuter för sent till. Katri själv tycker att det är en del av hennes charm. En rapport kan bli godkänd fem gånger innan hon till sist bestämmer sig för att den är klar. Då fastställs när den ska kommuniceras ut, för att den ska passa in i medarbetarnas schema och samtidigt få maximalt genomslag i media. Sedan kan det gå en vecka eller två innan Katri Linna plötsligt ångrar sig.

DO som organisation tycks inte heller må särskilt bra. I spåren efter Katri finns gråtande, förvirrade och rentav sjukskrivna medarbetare. Hennes ledarstil präglar hela myndigheten. Ledningsgruppen beskrivs som ”tyst” och deras möten saknar ofta dagordning. Efteråt är det sällan någon som vet vilka beslut som har fattats. Att vara diskrimineringsombudsman är en titel som förpliktigar. Därför finner jag det märkligt att hon öppet kan skälla ut personer inom organisationen inför andra. Eller hur hon kan sätta sig hos en medarbetare, och baktala deras gemensamma kolleger. Många vittnar om en ovilja – vissa kallar det till och med oförmåga – att förstå kritiken. Missnöjet framkommer i varje fall tydligt, svart på vitt, i myndighetens medarbetarundersökningar. Flera av dem som har valt att sluta har varit öppna med sitt ogillande. Katri Linna har gått hos en mentor för att få stöd. Enligt medarbetarna har hon dock inte förändrats en millimeter.

Men, tillsätter man en labil och inkompetent person med en enda merit; politisk korrekthet, så kan man kanske inte heller förvänta sig annat. Vad som är otroligt skrämmande är dock att kvinnan i fråga som sagt är tillsatt av regeringen. En berättigad fråga under myndighetens första år, är om det finns någon annan myndighet som lyckats uträtta så extremt lite som DO. Inte mig veterligen.

Kommentarer
Postat av: R

Riktigt bra skrivet.

2010-12-02 @ 18:50:28
URL: http://enannandelavsmedby.blogspot.com
Postat av: Kitti

Jag blir så arg när jag läser om den där kvinnan som skulle ha slöja på sig. Klart som fan barnen ska se vem som tar hand om dem! Vilken unge som helst blir rädd när en vandrande tvättkorg kommer mot en. Sen vad hon har på sig på fritiden är väl hennes ensak, men på jobbet klär man sig som man ska.

2010-12-03 @ 11:15:26
URL: http://aekitsune.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0