Aftonbladets hyckleri

Visserligen tycker jag att det är bra att det satts igång en artikelserie där man valt att granska Bonnierkoncernen. Men är då Aftonbladet rätt tidning och rätt forum att diskutera och problematisera maktkoncentrationen? Bonnierkoncernen har förvisso en större del av kakan, men man ska inte glömma bort att även Schibsted har en större del av mediemakten. Vad är det egentliga syftet bakom Aftonbladets granskning? Att de på ett objektivt och opartiskt sätt vill föra fram Bonnierkoncernen i ljuset och att de värnar demokrati är knappast vad det handlar om. Aftonbladet har gång på gång, framför allt under valrörelsen, visat att de är partiska hycklare som varken gillar demokrati eller Sverige.

Schibsted är en mediekoncern som har en stor koncentration i Sverige, men också i många andra av världens länder. De har över 8500 anställda i 22 olika länder. Främst europeiska länder, men också i länder utanför Europas gränser.

Företag på den svenska marknaden som står under Schibsted
- Aftonbladet
- Svenska Dagbladet
- Metro
- Scanpix
- Sandrew Metronome
- Metronome Film & Television
- Schibsted Förlagen AB
- Kartago Förlag
- blocket.se
- hitta.se
- E24
- tv.nu
- Tasteline

med flera...

Schibstedkoncernen
Schibsted är en norsk mediekoncern med huvudkontor i Oslo. Bolaget bildades som ett tidsskriftsförlag av Christian Schibsted 1839, och blev aktiebolag 1989 efter att tidigare ha varit ett familjeföretag och börsnoterat 1992. Raoul Grünthal är VD för Schibsted Sverige. Han är född 1966 i Sverige. Han har en ekonomutbildning från Handelshögskolan, men har sedan han blev yrkesverksam främst arbetat inom media. Han började sin karriär på Dagens Nyheter och Veckans Affärer. Han har dock vid sidan av sina inflytelserika poster verkat inom finansvärlden. Ett av de 'sidojobb' han haft har inneburit att han varit analyschef för bankaktiebolaget JP Nordiska. I februari 2003 blev han chef för TT, där han hade total kontroll. Denna chefspost satt han på fram till oktober 2006, då han blev VD för Svenska Dagbladet. I mars 2009 blev Grünthal VD för Schibsted Sverige.

Tidigare så ägde Schibsted 49,9 procent av aktierna i Aftonbladet, medan den socialdemokratiskt styrda centralorganisationen LO ägde 50,1 procent av aktierna. Den 15 juni 2009 köpte Schibsted ytterligare 41 procent av aktierna i Aftonbladet och erhöll därför 90,9 procent. LO behöll dock 9 procent av aktierna i tidningen och fick ha kvar sin vetorätt i att bestämma vem som ska vara chefredaktör för kultur-, debatt- och ledaravdelningarna i tidningen. Tycker du att det är rimligt att en organisation som är socialdemokratiskt styrd och som har sådana intressen, har vetorätt och ett ägande i en så stor tidning som ger sken av att vara opartisk?

Som jag skrev i mitt föregående inlägg så är det tydligt att de olika tidningarna springer de olika politiska partiernas ärenden. Det är fel och det är odemokratiskt. Jag vill som läsare av en tidning och konsument av det dagliga nyhetsflödet känna mig säker på att media och makten inte påverkar mig i en viss riktning, eller med sitt sätt att skriva manipulerar mig. Det är så enormt mycket saker som händer i Europa och i världen, som är viktiga och som i sig är ett hot mot demokratin. Men de stora tidningsdrakarna nämner bara dessa händelser i förbifarten. Om de ens nämner dem alls.

Vad som många inte heller känner till är att LO fattade ett beslut 2008 om att förtroendeuppdrag inom organisationen inte är förenligt med ett medlemskap i Sverigedemokraterna. Centralorganisationen låter alltså inte oliktänkande ha fackliga uppdrag, även om de personligen skulle anses vara lämpliga. Att denna organisation också har ett ägande och vetorätt i Aftonbladet, gör att det inte längre verkar så märkligt att tidningen under och efter valrörelsen bedrivit en smutsig kampanj och hetsjakt på Sverigedemokrater.

Kommentarer
Postat av: ,,

Fast varför skulle de inte äga, driva och styra en tidning?Om du inte gillar budskapet, sluta då köp tidningen.Menar du att ND måste sälja alla sina aktier och all sin kontroll över NI den dagen de lyckats med sitt mål, dvs att bygga upp en stor tidning?Bonniers monopol, deras arbete för deras intressen (läs: judiska) som inte ligger i svenskarnas intressen med mera är skadligt för svenskarnas väl.Men i ett homogent Sverige är det inte mer än rätt att det finns socialdemokratiska tidningar, borgerliga, liberala, och nationella.Vems tidning som blir stor styrs av två faktorer. Redaktionen och om de lyckas leverera en produkt massan vill ha, samt på just dig som konsument som sponsrar tidningarna.Nää, här får jag nog säga "gör om - gör rätt". ;)

2010-11-10 @ 16:58:46
Postat av: April53

En -- för mig -- viktig detalj saknas i denna annars utmärkta artikel:

VEM äger Schibsted -- VILKA är ÄGARNA?!

2010-11-10 @ 17:31:20
Postat av: Frimodighet

Skillnaden är att NI inte skulle låtsas vara opartisk. Jag säger inte att tidningen inte bör existera, det jag säger är att man ska ha detta i åtanke när man läser tidningen. Många tror att det som står i dagstidningarna är sanning, och att det som inte skrivs där inte är värt att veta.

2010-11-10 @ 17:32:28
Postat av: Frimodighet

April53> Jag har uppdaterat artikeln med dina frågeställningar nu...

2010-11-10 @ 17:55:47
Postat av: April53

Så vart det då konstaterat -- DET jag innerst inne anat så länge:

I princip ALL media i Sverige/Skandinavien (film, tv, tryckerier, bokförläggare, press och radio) är kosher-kontrollerat/-styrt och/eller -ägt. Ganska nära 100% alltså.

Media behärskas av Bonnier, Schibsted och Hjörnes "Stampen" -- praktiskt taget all skandinavisk media inryms i denna treklöver.Bara några mikroskopiskt små aktörer finns ute i periferin -- än så länge.... Nationell Idag är en av de få.

På vilken undertecknad givetvis prenumererar. En av Europas absolut bästa tidningar. Rekommenderas!!Tack för den utförliga presentationen av Schibsted, "Louise Frimodighet".

2010-11-10 @ 18:09:52
Postat av: ,,

Fast att aftonbladet låtsas vara opartisk i den frågan är ju inte korrekt. Det är ju en socialistisk vriden tidning. Det hymlas väl inte med det? Samma med DN t ex som är en tidning med mer borgerliga värderingar.Att de påstår sig vara opartiska såsom journalister är snarare värre då de bara framställer partiskt skrivna artiklar vad det gäller t ex mångkultur. Men vad det gäller de stora drakarna så spelar partifärgen inte så stor roll, de sitter alla som papegojor och kräver att Sverige ska bli en mångkultur.

2010-11-10 @ 18:35:44
Postat av: Frimodighet

...och det är exakt det jag vill fram med de artiklar jag skrivit. Aftonbladet säger att Expressen springer blåa ärenden, medan Expressen äger att Aftonbladet springer röda ärenden. Detta är bara symptomen av den verkliga sjukdomsbilden.

2010-11-10 @ 18:54:13
Postat av: Widerstand

Tycker det var bra skrivet! Aftonbladet eller resterande medier du räknat upp, har inte några som helst Svenska intressen, endast judiska! Som synes... De vill styra och kontrollera och uppenbarligen har de fått göra det åt helvete för länge anser då jag.Kolla bara en sån sak som facebook. Herreminskapare! Det var några gossar med judiskt urspring som kom på idén. Vilka tror ni sitter i styrelsen där? Varför tror ni inte det går att radera sitt konto? (Inaktivera ja, radera nej!) Hur många läser egentligen igenom den där 12 sidors användarvillkoret? Det man så kan fråga sig... Varför vill man kartlägga och ha tillgång till så mycket människors privatliv? Varför har man intresse i det? För det är precis det de gör!

2010-11-10 @ 21:22:05
Postat av: Björn Björkqvist

Raoul Grünthal är inte jude.

2010-11-15 @ 06:49:50
URL: http://www.realisten.se
Postat av: Frimodighet

Är du säker på det? Jag har läst det på flera olika håll.

2010-11-15 @ 16:28:27
Postat av: Björn Björkqvist

Ja. Jag vet inte om det är Radio Islam som fått patriot.nu att tro det eller tvärtom men han är i alla fall inte jude utan balt. Det är nog det lite judiskklingande namnet som gett upphov till antagandet som sedan blivit en sanning.

2010-11-16 @ 02:15:25
URL: http://www.realisten.se
Postat av: Björn Björkqvist

Det kan vara värt att påpeka att det inte gör Aftonbladet eller Svd till bra tidningar. Den viktiga skillnaden mellan tidningar som ägs av judiska kapitalister och vita kapitalister är att de judiska kapitalisterna väldigt ofta har en samhörighetskänsla med varandra och strävar efter etniska mål medan de vita kapitalisterna snarare tänker på egen vinning och flyter med åt det håll det blåser åt. Det gör dem i dagsläget till lydiga lakejer, för att uttrycka sig enkelt och lite plumpt.

2010-11-16 @ 02:22:10
URL: http://www.realisten.se
Postat av: Calle

Igen - vem äger Schibstedt??

2012-01-21 @ 11:23:08
Postat av: Jona

Jag kom till denna sidan när jag googlade vem som äger schibstedt. Tyvärr ställs bara frågeställningen här, ingen ger svar.Jag får väl återgå till mitt sökande...

2012-03-27 @ 10:51:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0